Det er nok ikke gået nogens næse forbi at Verden (og dermed også EU) i dag kæmper med en klimakrise af dimensioner. Der gøres allerede meget især i lande som Danmark og dem vi sammenligner os med. Én af udfordringerne er dog den tredje verden: u-landene. Her har man som udgangspunkt ikke råd til at lave de samme tiltag som vi i denne del af verden har mulighed for.
Man estimerer at der i de tropiske dele af Afrika, Asien og Sydamerika findes hele 30 millioner hektar med bambusplanter. Disse bambus kan rent faktisk være med til at løse en del af klimakrisen i den tredje verden.
Tip: vidste du at bambus også bruges til at lave dyner og sengetøj med? Du kan se mere hos Wonder Living.
Her kommer 4 måder bambus kan være med til at gøre en forskel.
Fotosyntese: optagelse af kulstof (Co2)
Bambus er én af de hurtigst voksende planter i verden. Den kan vokse op til 40 mm i timen! Dermed er bambus langt mere effektiv til at optage kulstof ved hjælp af fotosyntese end f.eks. almindelige træer. Da bambus fældes og vokser op igen så hurtigt, omdanner den langt mere Co2 til ilt end andre træer og planter.
De mange produkter der laves af bambus i dag er også Co2 neutrale, da de både holder på kulstof i sig selv, samt er med til at sørge for at der plantes endnu mere bambus i verden. Endeligt er fremstillingen af f.eks. møbler af bambus langt mindre Co2-dyr end andre træsorter.
Kina er det land der har mest bambus. Man estimerer at der er 727 tons Co2 “opmagasineret” i de kinesiske bambusskove. i 2050 vil dette være steget til 1.018 tons.
Erstatning for fossile brændstoffer og mindskning af skovrydning
Fossile brændstoffer er noget af det virkelig slemme, når det kommer til at passe bedre på vores klima.
Her tilbyder bambus et langt bedre alternativ.
Man kan lave (og gør allerede) briketter og kul af bambus-biomasse, som kan brændes i stedet for kul eller olie. Man kan faktisk også lave biogas ud af bambus.
Fordi bambus vokser så hurtigt og dermed fornyer sig selv, er det langt bedre at bruge til dette formål end træ, som vokser langsomt og dermed gør verdens skove mindre og mindre.
Tilpasning
Bambus’ hurtige vokserate gør at man kan høste ofte. Dette betyder at farmerne nemt og hurtigt kan tilpasse sig eventuelle forandrede vækstforhold, som de ændrer sig under klimakrisen. Dette er et stort problem med andre langsommere afgrøder. Bambus giver indtægt for farmere året rundt, og kan bruges til en lang række af forskellige produkter.
Genoprettelse
Bambus er en vigtig del af mange naturlige og landbrugsmæssige økosystemer i alle tropiske egne. Det er velegnet til at genoprette udpint jord af mange årsager: bambus gror fint i “problemjord” og på stejle skrænter, hvor intet andet kan gro. Bambus er meget modstandsdygtigt mod vind og dets stærke rødder er med til at regulare vandstrømmene og modvirke erosion af jorden.
Kilde: International Bamboo and Rattan Organisation (INBAR)