Europolis er i 2020 et online magasin, der dækker alle emner med relevans for EU og Europa med en dansk indgangsvinkel.
Europolis Project er imidlertid et gammelt EU-projekt, som ikke har noget med os at gøre. Alligevel vil jeg lige kort opridse, hvad projektet gik ud på.
10 europæiske universiteter og organisationer
For mere end 10 år siden blev Europolis Project startet af 10 europæiske universiteter og organisationer:
- University of Siena – Circap
- University of Essex
- Universität Mannheim
- Fondation Nationale des Sciences Poltitiques
- Universitetet i Oslo – Arena
- Consejo Superior de Investigaciones Científicas
- European Policy Centre
- Avventura Urbana
- TNS Opinion (findes ikke længere)
- Median Research Center
Projektet var finansieret af EU’s 7th Framework Programme, der løb fra 2007-2013, samt af et netværk af europæiske fonde under ledelse af Compagnia di San Paolo.
Projektets formål var at teste om “deliberativt demokrati” kunne bedre de demokratiske underskud i Europa op til det næste valg til Europaparlamentet.
400 borgere samlet i Bruxelles
29.-21. maj 2009 bragte Europolis 400 europæiske borgere fra elle 27 medlemslande sammen i Bruxelle for at debattere immigration, klimaændringer og EU’s lovskabelsesproces. Deltagerne brugte tre dage på at diskutere disse emner i små arbejdsgrupper og derefter i plenum med en stor gruppe eksperter og kandidater til parlamentet.
Europolis var et grundigt designet eksperiment, der undersøgte hvordan politiske og sociale attituder imod EU ændrer sig som resultat af eksponering for information, samt hvilken betydning dette har for politisk deltagelse og stemmeprocent.
Europolis anvendte metoden Deliberate Polling®, en metode opfundet af Professor James Fishkin fra Stanford University. Deliberate Polling forsøger at praktisere det princip, at den demokratiske legitimitet hviler på informeret mening, åben forhandling og lige deltagelse af borgerne.
Hvad er deliberativt demokrati?
Deliberativt demokrati refererer til et system af politiske beslutninger baseret på en udveksling mellem konsensusbeslutningstagning og repræsentativt demokrati. Begrebet er oprindeligt udviklet af Joseph M. Bessette.
Deliberation betyder rådslagning, eller grundig overvejelse. Deliberativt demokrati bygger på en større grad af borgerindflydelse og deltagelse i den politiske beslutningsproces, via en borger/ekspert deliberation, en kvalificeret debat på et veloplyst nuanceret grundlag borgerne og eksperterne (og i nogle tilfælde politikerne) imellem, for på den måde (med det formål) at finde den bedste, den rigtige, den holdbare løsning.
Kilde: Wikipedia.