Hvert år er der desværre mange danske virksomheder, der går konkurs. Corona-krisen har ikke hjulpet på dette. Tværtimod. Alle eksperter peger på, at vi har en lang række Corona-relaterede konkurser foran os.
Helt friske tal viser at der til dato har været 10.650 Corona-relaterede konkurser, og at der er 4.186 selskaber i overhængende risiko for konkurs, samt 64.789 selskaber med dårlig likviditet.
Det har altid været en risiko når man er selvstændig, at man risikerer en konkurs, hvis dårlig likviditet betyder at man ikke kan møde sine betalingsforpligtelser. Årsagerne kan være mange. Alt fra en dårlig forretning til sygdom og uforudsete hændelser. Men med Corona-pandemien blev en stor mængde af små og mellemstore virksomheder lukket ned fra den ene dag til den anden uden mulighed for at omsætte varer og tjene penge, men stadig med udgifter til lønninger, husleje og meget andet. Det er en virkelig kritisk situation, fordi en lang række selskaber (og dermed mennesker) risikerer konkurs selvom de måske har haft en sund og voksende virksomhed.
EU-rådet vil gerne påvirke landene til bedre konkursregler
Tilbage i juni 2019 – altså før Corona – vedtog Europa Parlamentet og EU-rådet et nyt direktiv for forebyggende rekonstruktion og gældssanering. Men hvad betyder det for Danmark og danske virksomheder?
Vores nuværende regler for rekonstruktioner er tilbage fra 2011. Vurderingen er, at det nye EU-direktiv ikke direkte for en konsekvens for disse regler.
Men, der er et håb om at det er en god anledning til at overveje om de nuværende regler skal revideres til det bedre.
Justitsministeriet har sat Konkursrådet i gang
Justitsministeriet har anmodet Konkursrådet om at påbegynde det danske lovgivningsarbejde i forbindelse med det nye direktiv. Hvis rådet vurderer at der er et behov for danske lovændringer, vil de herefter udarbejde et udkast til ny lovgivning.