Guide: Forstå copyright

0
1369
Copyright

Mennesker der har prøvet at lave noget kreativt så som en sang, et stykke kunst eller lignende, kender godt til problemet at man er bange for folk stjæler det. Ikke fysisk, men at de bruger det til selv at komme frem og bruger ens kunst i sit eget navn. Dette er en problematik mange nystartet kunstnere har, men det er dog også et problem der er meget nemt at løse. Det hele kan siges med et ord. Copyright.

Hvad er Copyright?

Mange mennesker har sikkert hørt ordet Copyright, men hvad betyder det og hvad er det det gør? Hvorfor er der så mange der går så højt op i dette og hvordan bruger man det?

Copyright er noget man får ved at gøre krav på ens stykke kunst. For eksempel hvis man lægger en sang ud på YouTube og man ikke vil have andre tjener penge på sin sang, så kan man bruge copyright til at opnå netop dette. Uden Copyright kan alle gå ind og downloade sangen og bruge den som de vil. Dette inkluderer også at sætte sangen ud selv, og tjene penge på det andre har lavet. Hvis man derimod har Copyright på sit kunst kan man gøre sådan ingen andre kan bruge ens kunst til noget. Hvis man eksempel lægger en sang op på Spotify, så kommer der automatisk Copyright på ens sang da de sørger for dette. Det gør at andre mennesker ikke kan bruge din sang, uden at du tjener penge på det. Når du har Copyright kan du nemlig godt tillade andre at bruge din sang, men så skal du selv have nogle penge for at de må bruge den. På dansk er heddet det ophavsret.

Hvordan får jeg ophavsret?

Som sagt så er det meget vigtigt at have ophavsret på de ting man laver. Hvis Disney eksempel ikke havde ophavsret på nogle af deres Disney figurer, så ville alle kunne gøre krav på det og faktisk få betaling hver gang Disney brugte figuren. Hvordan får man så denne beskyttelse? Som oftest får man det i kraft af at man er med i et firma. Hvis man udgiver en bog, får man ophavsret til ens eget firma, igennem det publicerings virksomhed man bruger. Hvis man udgiver en sang igennem et pladeselskab, så sørger de for at man får det på alle sine sange, sine sangtitler samt alle ens billeder. Med andre ord hvis du får hjælp af en stor virksomhed, så skal de nok hjælpe dig med dette sådan hverken du eller dem kommer i klemme. Hvis ikke du er medlem af noget virksomhed, men måske har dine egen så kan man søge om at få det på nettet. Dette er noget man kan søge om og kan til tider godt være et lidt vanskeligt projekt. Der må nemlig ikke være noget som helst der ikke er dit eget i dit projekt når du søger. Dette er noget der skal undersøges alt efter hvad man vil have det på. Eksempel hvis man skal have det på en sang, så skal man have fat i Koda.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her