Hvordan påvirker EU aktiemarkedet?

0
986
aktiehandel

Hvis du har handlet på aktiemarkedet, er du sikkert klar over hvor volatil markedet kan være. Geo politiske ændringer, kan hurtigt sende markedet i et hul eller modsat løfte det til nye højder i eufori. Vi har endda set, at nyheden om, at Donald Trump fik Corona sendte aktiemarkedet i USA ned med 2%.

Men påvirker EU markedet, og i så fald hvordan?

Hvis ovenstående eksempler kan have påvirkning på aktiemarkedet, er det ret åbenlyst at EU også har en stor indflydelse på aktiemarkederne og dine investeringer generelt.

Under afstemningen vedrørende Brexit, kunne meningsmålinger fra pressen køre rundt med aktiemarkedet, hvor det kunne stige vildt den ene dag og falde den anden. Det burde jo ikke gøre virksomheder betydeligt mindre værd, fordi der kommer nogle tilfældige målinger fra en avis? Men jo det kan det.

De fleste investorer foretrækker lav risiko og stabilitet, hvilket er en af EU’s store styrker. Når der pludselig kommer små målinger ud, som indikerer at Storbritannien vil ud af EU, skaber det stor usikkerhed – og usikkerhed sænker incitamentet til at have investeret penge i markedet. Det bliver ligeledes sådanne nyheder som gør udslaget, når investorerne ikke har andre oplysninger at vurdere verdenssituationen ud fra.

Påvirker EU virksomhederne positivt er det godt for aktiemarkederne

En af de grundene til EU blev startet i første omgang var for at binde landenes økonomier sammen (Bl.a. igennem en stålunion), således en eventuel krig ville forårsage så store økonomiske omkostninger, at ingen af de europæiske lande vil gennemføre en krig. Denne sikkerhed har været positiv for virksomhederne da det har medført sikkerhed og har været grobund for en økonomisk positiv udvikling.

EU har efterfølgende udviklet sig og har specielt sikret frihandelsaftaler imellem landende, som har øget eksport og import og været en win-win for alle landene.

Hvilke konsekvenser har Brexit for aktiemarkedet?

Når Storbritannien træder ud af EU, skal disse aftaler genforhandles og de kommer ikke til at være med på samme vilkår efterfølgende. Nogle af de største konsekvenser ved at de ryger ud, som vil påvirke samhandel og dermed aktiemarkedet negativt, kan ses herunder:

1.     Højere omkostninger ved samhandel til og fra Storbritannien

Der er ikke en endelig handelsaftale på plads endnu, så det er ikke til at sige hvordan det helt præcist ender. Det virker dog sandsynligt at der kommer højere afgifter og told på flere af produkterne, samt at det bliver mere omstændigt at transportere varer over den engelske kanal, når Storbritannien ikke længere er en dele af EU – hvilket er dårlig for virksomhederne.

2.     Der kommer ændringer i forsyningskæderne

England har historisk haft en god relation med andre engelsktalende lande som USA og Canada, og derfor går meget import til EU igennem England. Eftersom dette ændrer sig, bliver det formentlig langsommere og dyrere at transportere varer imellem England og EU. Det kan kræve at virksomheder skal investere i at omlægge sin forsyningskæde af leverandører for at optimere omkostningerne.

3.     Det kan give mindre samhandel imellem USA og EU

Som nævnt ovenover, er de fleste virksomheders indgang til resten af Europa igennem Storbritannien. Sprogbarrieren kan være et kommende problem. Ellers må de investere i nye kontorer rundt om i Europa og dirigere flyene og skibene til Frankrig, Spanien eller Tyskland i stedet. Resulterer det i mindre eksport, vil det både påvirke eksporterende virksomheder fra både USA og Europa, som kan medføre at aktiepriserne på disse virksomheder falder.

4.     Det bliver sværere at ansætte

En anden for del ved EU er bevægeligheden imellem lande, hvis man skal arbejde. Det bliver sværere at hente de rigtige medarbejdere til virksomhederne. Problemet vedrører nok primært Storbritannien, som måske kan se en lille nedgang i virksomhedernes konkurrencemæssige fordele, hvis de får sværere ved at tiltrække kvalificeret arbejdskraft.

Konklusion

EU har en stor påvirkning på aktiemarkederne. Den frie samhandel iblandt landene har været med til at skabe grobund for endnu mere vækst iblandt virksomheder, som lettere kan få eksporteret deres varer. EU har formentligt nogle negative konsekvenser for aktiemarkederne, da samhandel blive mere ressourcekrævende. Derudover mister andre engelsktalende lande deres primære indgang til Europa – alt efter handelsaftalerne.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her