Liste: 5 rekreative havnestorbyer i Europa

0
1137
Havn
Foto: Abdellah Ihadian

Gennem de sidste mange år er flere og flere havne i storbyerne blevet forvandlet fra beskidte, grå industrihavne til rene, pæne rekreative havne med mulighed for at svømme, sejle og anden vandaktivitet. Herunder har vi samlet en liste med 5 rekreative havnestorbyer, der har formået at udnytte områderne nær havne og vandområder.

Her er nogle af de 5 bedste rekreative havnestorbyer i Europa

Listen er tilfældig opstillet og dermed ikke rangeret efter hvilke byer, der er bedst.

  1. Amsterdam
  2. Berlin
  3. København
  4. Stockholm
  5. Hamborg

Fælles for alle byerne er, at de ligger i Europa og på den ene eller den anden måde er på vej til at blive mere og mere rekreative til glæde for byernes beboere og håbefulde turister.

Amsterdam – renere kanaler end nogensinde før

Vi starter med Amsterdam, der er en by fyldt med vand, og som har tradition for at leve på vandet. Gennem byen løber den 31 km lange flod Amstel og flere steder er der forskellige badeområder. Der er ingen tvivl om, at byen danner rammen om et væld af rekreative aktiviteter centreret om vandet.

Selvom kanalerne i Amsterdam tidligere har været genstand for affald smidt i vandet, har tal fra 2013 vist, at kanalerne er renere end de nogensinde har været før. Dermed ikke sagt, at der ikke er plads til forbedring, for det er der bestemt. Kanalerne er dog ikke rene nok til at man kan svømme i dem, og desuden er der en vis risiko forbundet med at bade, da der sejler mange både i kanalerne, der kan have svært ved at se de svømmende.

Der er dog mange forskellige muligheder for at afkøle kroppen med en badetur andre steder end i kanalerne. Områderne er Oosterdok, Amstel floden, IJ and IJburg, det rekreative flodområde Sloterplas, De Nieuwe Meer og Gaasperplas. Udover disse områder er der desuden 6 udendørs pools i parker i bl.a. Vondelpark, Westerpark og Beatrix Park.   

Selvom det ikke er tilladt at bade i kanalerne, er der alligevel massere sejlende aktivitet fra kanalrundfarter, lejede både og privat sejlads.

Berlin – vandbyen

Den populære tyske storby Berlin er en vandby fyldt med floder og kanaler, der frister lokale og turister til at tage på oplevelse til vands. Det er oplagt at se byen fra en turbåd. Her er det eksempelvis muligt at tage på en længere sejltur, hvor spisning ombord er inkluderet i oplevelsen. I Berlin er der nemlig såkaldte restaurantskibe, der tager på sejlture på op til to og tre timer. Der findes også grønne udlejere af både på Spree, der løber gennem Berlin. Et eksempel er Solar Water World, som udlejer både der sejler på strøm.

Det er dog ikke kun langs vandet, at Berlin formår at tilbyde rekreative områder til byens beboere og besøgende. Byen har en masse parker, der eksempelvis kan besøges på gåben eller på cykel. Flere steder i Berlin arrangeres der timer lange guidede cykelture, der tager interesserede rundt i byen, hvor både floder, parker og andre seværdigheder besøges. 

København – hvor vandet er tilgængeligt for alle

I vores egen hovedstad finder man noget af det reneste havnevand. Københavns Havn er gennem de sidste mange år gennemgået en transformation fra at være en industrihavn, hvor der bl.a. blev sejlet kul, til at have minimal industrisejlads. I dag emmer havnen af menneskeliv fra badende, kajakroere, stand up paddle boards, kanalrundfarter, lejede både m.m.

Det er efterhånden mange år siden at det blev tilladt at bade i Københavns inderhavn på særligt afgrænsede områder fordelt forskellige steder. Som en del af at gøre byens vandområder mere rekreative, er der også dukket flere og flere bådudlejningsservices op. Den første af slagsen var GoBoat, der i 2014 begyndte at udleje både ud til vandhungrende lokale og turister. GoBoats både er anderledes end mange af byens andre både, da de eldrevne. Bådfirmaet bag er Rand Boats, der har designet de miljøvenlige både. Bådene tapper ind i en bæredgytig tankegang, der spiller godt sammen med byens ønske om at gøre det blå byrum mere rekreativt. 

Stockholm – Nordens Venedig

Stockholm er også en af de europæiske storbyer, der i den grad er i gang med at gøre havneområdet mere attraktivt i vejen til at blive en kulturhavn mere end en industrihavn. Et besøg i Stockholm kaldes af nogle for storbyferien for æstetikere. Stockholm er nemlig en meget smuk og speciel hovedstad. Byen rummer lidt af det hele: historiske bygninger, moderne arkitektur, naturskønne områder med grønne arealer og blå oaser overalt. Det er næsten umuligt at færdes i Stockholm uden at være tæt på vandet. Store dele af byen er nemlig placeret på små øer i Skærgården, hvilket gør byen helt speciel. Af samme grund går Stockholm også under navnet Nordens Venedig. Den lette adgang til både parker og vand er med til at gøre byen til et skønt åndehul med naturen tæt på.

Stockholm har faktisk en hel rekreativ ø, der er beregnet til kultur, forlystelser og oplevelser. Navnet på øen er Djurgården, og her er der rig mulighed for at opleve den lokale zoologisk have, naturreservat, forlystelsesparker med mere. Det er naturligvis også oplagt at tage på kanalrundfart, hvor bl.a. Djurgården kan opleves gennem de mange små kanaler, de mange bugter eller nogle af byens andre øer. 

Hamborg – byen i udvikling

Hamborg er en af de storbyer, der i den grad formår at udnytte byen på en rekreativ måde, der er til glæde og gavn for mange mennesker. Hamborg er en by, der de seneste 15-20 år har oplevet en stigende interesse fra turister. Interessen kommer ikke helt uventet, da byen i sin udvikling har formået at ændre på både image og muligheder. En lille storbyferie i Hamborg er bestemt det værd. Byen emmer af liv omkring Hafen City, hvor et stort rekreativt område er blevet til nær den indre havn. Her er der både caféer, butikker, boliger, en havnepromenade, koncertsalen Elbphilharmonie og meget mere.

I byens havn er der mulighed for at komme på havnerundfarter og opleve Hamborg fra vandsiden. Det er dog ikke kun på havnen, at man kan komme på sejltur. Også på Alster-søerne, der er placeret midt i Hamborg, er der rig mulighed for at komme på vandet.

Af andre rekreative storbyer, der er værd at nævne er der eksempelvis også Antwerpen, Porto, Sevilla, Lissabon eller Zurich. Listen med byer, der gør mere og mere for at udnytte by- og havnemiljø på en mere rekreativ måde er heldigvis støt stigende.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her