Start egen virksomhed i et andet EU-land

0
977
euro-business

EU samarbejdet er lavet for at skabe muligheder og bedre vilkår for borgere og virksomheder der bor i et EU-land. En af de muligheder det giver dig der gerne vil drive en virksomhed i et eller flere EU-lande, er retten til at oprette en virksomhed i et andet EU-land end det du bor i.

Der er i alt 27 medlemslande i EU efter Storbritanniens udtræden og yderligere 3 europæiske lande tager del i samarbejdet der giver mulighed for frit at starte virksomhed i et andet land. Det betyder at der i alt er 30 andre europæiske lande du kan starte din virksomhed i (måske fortsat 31, afhængig af aftalen med Storbritannien). Herunder er en liste over samtlige lande:

  1. Belgien
  2. Bulgarien
  3. Cypern
  4. Danmark
  5. (Storbritannien)
  6. Estland
  7. Finland
  8. Frankrig
  9. Grækenland
  10. Irland
  11. Island
  12. Italien
  13. Kroatien
  14. Letland
  15. Liechtenstein
  16. Litauen
  17. Luxembourg
  18. Malta
  19. Nederlandene
  20. Norge
  21. Polen
  22. Portugal
  23. Rumænien
  24. Slovakiet
  25. Slovenien
  26. Spanien
  27. Sverige
  28. Tjekkiet
  29. Tyskland
  30. Ungarn
  31. Østrig

Hvad giver samarbejdet dig mulighed for?

Samarbejdet giver dig mulighed for at starte et selskab eller en virksomhed i et hvilket som helst af ovenstående lande. Du kan både oprette en enkeltmandsvirksomhed og et selskab, det kan også være et datterselskab til et andet europæisk selskab.

Samarbejdet sikre dig ikke bare at du kan gøre det, men også at det nemt og billigt at gøre det. Præcis hvor nemt og hvad prisen er variere fra land til land, men EU opfordre til at det kan gøre på 3 arbejdsdage til under 100 euro og det hele skal kunne foregå online via det der kaldes et nationalt kontaktpunkt.

I Danmark er der f.eks. lavet et nationalt kontaktpunkt på engelsk der hedder Danish Business Authority (Erhvervsstyrelsen) hvor andre EU-borgere og virksomheder kan få info om hvordan de starter en virksomhed i Danmark. En tilsvarende portal har alle de andre lande i samarbejdet.

Sådan starter du en EU-virksomhed

Næste skridt er for dig at finde ud af hvilket EU-land du vil starte en virksomhed i (det ved du nok allerede). Dernæst kan du besøge Europa.eu for at finde ud af hvad det lands nationale kontaktpunkt er. Der er en fin liste hvor du blot vælger det land og bliver bragt videre til den relevante portal.

Processen kan herfra variere meget fra land til land, da der er meget forskellige procedurer. Alt efter om du har prøvet at starte en virksomhed før vil det være nemt eller svært at stå for registreringen selv. Det er selvfølgelig også en opgave man kan vælge at hyre nogen til, men så bliver det hele også noget mere omkostningsfuldt.

Muligheder for finansiering

Det kræver kapital at starte de fleste virksomheder og det er ikke altid man ligger inde med den kapital der er nødvendig. Derfor tilbyder EU faktisk at hjælpe med at starte din europæiske virksomhed ved at give økonomisk støtte. Det er selvfølgelig ikke bare noget du får, men noget du kan søge om at få.

Her er der overordnet set to støttemuligheder, den ene er en oversigt over EU-fonde du kan søge og den anden er en oversigt over partnerskaber der kan hjælpe dig med at udvide og udvikle din virksomhed:

  • Startup Europe Club
  • Startup Europe Partnership

Du kan også gå en mere klassisk vej og optage et virksomhedslån. Det vil muligvis være svært hvis du starter et selskab fra bunden og noget nemmere hvis det er et datterselskab til et eksisterende succesfuldt selskab i et andet EU-land.

Ligeså snart du starter en europæisk orienteret virksomhed åbner det også op for mange flere investeringsmuligheder. Disse investeringsmuligheder kan du markedsføre din virksomhed imod via en portal EU har lavet, og det er altså endnu en mulighed for at få finansieret din virksomhed.

Hvad skal du være opmærksom på?

Når du starter en virksomhed i EU og i et andet land, så medfølger også nogle andre krav til regnskabsføring, love og retningslinjer som du skal følge og overholde. Det er vigtigt du er opmærksom på dette, for hvis du ikke kender til det i forvejen kan det kræve lang tid at sætte sig ind i det.

Det kan altså godt betale sig at have ekstern hjælp på når du opretter et selskab i et andet land. Hyr en person eller virksomhed der har kendskab og erfaring med at drive virksomhed i det land du starter op i. Alternativt skal du forsøge at skabe et netværk og møde nogen der kan hjælpe dig.

Det er en unik og fantastisk mulighed du har som EU-borger/-virksomhed og det er med at bruge den hvis det passer i din strategi, men brug den også med omhu.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her